Frappé vagy fréddo? – görög kávé percek

Kávézzunk, akár a görögök!

Sziasztok! Ha követitek a blogom, akkor tudjátok, hogy már volt szó a görög kávékról, de úgy gondoltam, hogy egy külön bejegyzést szentelek neki, amikor a napokban felütötte a fejét egy kedves bejegyzés az egyik Facebook csoportban, s világossá tette számomra, hogy a frappét sokan hírből sem ismerik. Így itt az ideje, hogy kicsit elvesszünk a görög kávézás világában! 🙂

Gyönyörű, napsütéses szombat reggelre ébredtem a születésnapomon, amikor is már délelőtt a Margit-hídnál voltam, ahol két athéni görög srácot igazítottam útba a szigetre, s feltették azt a kérdést, amely számukra evidens. Napsütés, jó idő, szabadidő, mi mást is csinálhatnának, mint egy jó kis kávét elköltenek, és élveznek egy kávézó teraszán, vagy akár a saját erkélyükön.
Női megérzésem azt súgta, hogy a Margit-sziget infrastruktúrája még nem tart ott, hogy kávézók és teraszok lepjék el, így a közeli pékséget javasoltam mint kávé forrást, és elviteles lehetőséget.

Mi jut eszünkbe a görög emberekről? A vendégszeretet? A jó kedv? A finom ételek? Ezek mind-mind ott szoktak lenni a top10-ben, ha Görögország szóba kerül, de amit fontos megértenetek, az a görög kávézás élménye. Bár a kávé körül forog minden, sokkal inkább a közösségről és kapcsolatépítésről, szocializálódásról van szó, mint sem a kesernyés, pörkölt szemek iránti tiszteletről.

Nem rég Budapestre látogatott egy Ciprusi barátom, és bevallotta, hogy az ételek nem, de a kávé már nagyon hiányzik neki. Személyes véleményem szerinte, ha egy görög leülhet a barátaival kávézni, akkor legyen bárhol, már is otthon érzi magát.
Görögországban ország szerte hasonló kaféneionok töltik be a közösségi terek szerepét. Olyan összetartó erő, mint itthon, vidéken a kocsmák. Ezek a kis tradicionális kávézók, kocsmák, leginkább a férfiak kedvelt helyei, a fiatalok pedig a modernebb kávézókba járnak, fiúk, lányok vegyesen, hogy a legfrissebb híreket összegyűjtsék, ápolják az ismeretségeket, hiszen ez a legfontosabb a görög embereknek. Mindenki ismer mindenkit, mint egy nagy család. S bármilyen hosszú idő után is találkoznak, ha újra összesodorja őket az élet, ott folytatják, ahol legutóbb abba hagyták.
Szóval most, hogy egy kis betekintést kaphattunk a görögök működésébe, ezekhez a társas időtöltésekhez, egy kis üzemanyag is kell s mediterrán ország lévén ez nem más, mint a jeges kávé. Egy kávézás órákig is tarthat, egy nyugodt feltöltődés, amikor minden ráér később. A nagy melegben, pedig mi lenne erre jobb koffein forrás, mint a frappé, amelyből napi többet is fogyaszthatnak a görög emberek, olyan nekik, mint nekünk a limonádé. 🙂 S ha étkezés mellé kéred akkor, – ha nem vették addig észre, hogy téged az ismerős ismerőse sem ismer -, akkor bizony tudják, hogy nem vagy igazi görög. 😀 Megtörtént eset. 🙂

Szóval a frappé egy instant kávéporból, víz hozzáadásával és akár kézi habverőgéppel is, kávéhabbá verhető jeges kávéital. A görögöknek erre egy speciális frappé készítő gépük van, de ez ne akadályozzon meg téged, ha frappéra vágysz. Szóval nem számít a hozzáadott cukor, sem a tej, maga az instant ( többnyire Nescafé) kávépor az, amit krémes habbá lehet verni vízzel, és a tetején lévő könnyű hab réteg nem esik össze, míg a vizes krémes hab, egy idő után visszaszerzi normál kávéital állagát. Ezt azért emelem ki, mert a csoportban egy japán hölgy receptjét olvashattuk, és egy prémium márkás, konyhai robotgép segítségével készített kávéhabot, s sokan a gép teljesítményében vagy a cukor mennyiségében látták a csodát. De nem, ez kifejezetten az instant kávépor eredménye volt, tehát kotyogós és főzött kávéval nem sikerül.
Ha frappét szeretnénk inni, akkor vagy magunk elkészítjük, vagy egy kávézóban elkészítik nekünk. Igen, ám, de tudni kell, hogy mit szeretnénk s a szerint kell rendelnünk!

Kérhetünk erőteljes, közepes és gyenge frappét: 3-2-1 teáskanálnyi instant kávé függvényében. Ugyanakkor kérhetjük édesen, közepesen édesen, és cukor nélkül is, ez is többnyire 2-1-0 teáskanálnyi cukor függvénye, illetve a nagyon édes már 3 teáskanált jelent. Persze vannak ettől eltérő ízlések, de ez lefedi a görög vendégek 80-90%-át.
Aztán, ott van a tej. Kevés tejjel kérjük, fele tej- fele víz, vagy csak tejjel kérjük a frappét. Ez a 3 szempont az, amit mindenféleképpen tisztáznunk kell, ha egy frappét szeretnénk szürcsölgetni a teraszon.
Fontos, hogy a görög frappéhoz egyetlen szívószál jár, nincs rajta tejszínhab, és jégkocka kerül bele, nem fagylalt, ahogy Magyarországon egyes helyeken a fagyis kávét frappéként próbálják eladni, szóval a kávéital tetején lévő vastag hab nem édes, hanem keserű kávé ízű. Ezen senki ne lepődjön meg, (mint én). 🙂
Ha látják, hogy turisták vagyunk és nincs egyéb preferenciánk, akkor egy közepes erősségű, közepesen édes frappét fognak nekünk készíteni. Nem jár hozzá víz, és kis süti, mint egy sima meleg, főzött kávéhoz. Hosszú nyakú, keskeny 3-4 dl-es pohárban, jéggel és szívószállal kínálják.

Lássuk, miben különbözik a freddo eszpresszó! Ez egy olaszoktól átvett kávékülönlegesség, és szintén, jégkockás, nyári ital, melyet jó szürcsölni a nagy melegben. Ellenben ez már egy rendes főzött, dupla kávé, amelyet lefőzéskor egy shakerbe ( keverőpohárba ) öntenek, amiben jég található, és ezt nyomják be a frappé készítő gép alá, hogy felhabosítsa. A hidegtől és ettől a magas fokozattól szép habos lesz a kávé, de ez egy idő után eltűnik. A shakerben lévő jég elolvad, a forró kávé miatt, így jéggel teli, alacsony, tölcsérszerű pohárba töltik, szívószállal kínálják.
A fréddonál szintén rákérdeznek az édességre, ami hasonló a frappéhoz, de itt nincs erősség, vagy intenzívebb kávé, és ha tejjel kéred, akkor az már fréddo kapucsínó!

Akár otthon, akár Görögországban, de mindenképpen kóstoljátok meg ezeket a kávékülönlegességeket, és próbáljátok görögösen inni, és élvezni a keserűséget, avagy az édes tejes kávét. Töltsétek ki az időt, nézelődjetek, hűsöljetek, beszélgessetek sokat, hiszen ez ugyanúgy része a kávéfogyasztásnak, akárcsak maga az ital. Élvezzétek akár csak egyedül, mikor egy kis belső csendre vágytok. Ha így álltok hozzá már is elsajátítottatok valamit a mediterrán életérzésből. 🙂

Frappé recept:
1. Válasszunk egy magas szárú poharat, amibe még belefér a kézi habverőgép egyik szára!
2. Két teáskanálnyi instant(!) kávéport felhabosítunk annyi hideg vízzel amennyi ellepi. Ha cukorral szeretnénk inni a frappét, akkor ezt a kávéporhoz adjuk, s együtt habosítjuk fel a két összetevőt a vízzel. ( Ha túl kevés lenne a víz, amit még kézi habverőgép egyik szárával fel tudunk verni, akkor lehet több vizet adni hozzá, ekkor több lesz a hab.)
3. Adjuk hozzá 3-4 kocka jeget!
4. Hideg vízzel és/vagy hideg tejjel öntsük fel a kapott kávéhabot!
5. Helyezzünk bele egy (többször használható) szívószálat.
6. Dőljünk hátra, és évezzük az “én időt”, vagy a társaságot!

Ha tetszett ez a kis görög kávé kalauz, akkor iratkozz fel a blogra, hogy ne maradj le a további részekről, és látogasd meg a Facebook oldalt, további érdekességekért!
Instagramon, pedig nyugodtan kövess, taggelj, ha elkészült a hideg ital. Használd az #utazoszaurusz hashtaget! 🙂 A görög túra még nem ért véget!
Youtubeon pedig itt találsz meg: www.youtube.com/XirtaNixon

Közzétéve: Xirta

Sziasztok! Tudtátok, hogy a blogom látogatóinak a fele igazából rám kíváncsi, és nem is az élményeimre? Így elég nehéz ide valami érdekeset írni, mindenesetre, üdvözöllek! De, ami a legfontosabb sose távozz angolosan! Hagyj nekem pár sort kommentben, hiszen én is kíváncsi vagyok ám rátok! :) Budapest belvárosában nőttem fel, míg meg nem talált egy kósza e-mail, és neki nem indultam a nagyvilágnak. Éltem itt is ott is, de szülővárosom csak egy van: Budapest. :) Mindössze 20 éves voltam, mikor először stoppoltam, azóta több ezer kilométer van mögöttem. Koreában kétszer is vendégszerepeltem, pedig táncos nem vagyok. Eddig roppant szerencsés voltam, ezeket pedig papírra is vetem, hogy megoszthassam veletek. Ha bármi kérdésed van a bloggal témájával kapcsolatban, vagy csak beszélgetnél, nyugodtan keress meg, írj e-mailt! Szép napot~

Frappé vagy fréddo? – görög kávé percek” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Hozzászólás