A koreai motelek titkos világa

Hogy vagytok? Miként viselitek az együtt töltött időt a lakásban? Már csak azért sem szeretném leírni 2020 szlogenjét, mert már annyit hallottam, hogy akaratlanul is összerándulok tőle.
Gondoltam térjünk vissza egy kicsit Ázsiába, azon belül is Dél-Koreába, ahol kétszer is volt alkalmam látogatást tenni, de még jóval a világjárvány előtt. Pontosabban, akkor is volt egy járvány, a MERS vírus, s már akkor is szkafanderes orvosokkal ijesztgetett a média, de, mint tudjuk az semmi nem volt a mai állapotokhoz képest.

Na, de felejtsük el a járványt, s beszélgessünk a szexualitásról! Mikor kint jártam, akkor már tudtam az egész társadalmat átszövő jelenségről, s már korábban tájékozódtam róla, hogy nem minden az, aminek látszik.
Vannak ugyanis ezek a kis “hotelek”, amelyeknek gyakran a parkolója is egy műanyag függönnyel takart, hogy teljes diszkréciót adjon a vendégeknek, s azoknak akik el is tudják olvasni a koreai feliratokat, rögtön szembetűnik, hogy bizony ezeket moteleknek írják s gyakran van mögöttük valami szimbólum is.

De mi is ez pontosan? Honnan indult?

Japánból származik, mind az elnevezés (egy Hotel Love nevű szállodától, Oszakából), mind pedig a kialakulása, ami egészen az Edo korszakig (1603-1868) vezethető vissza, az akkor létező fogadók, ill. teaházak „leszármazottja”. Ma egy külön műfaj a japán, koreai s a további ázsiai országok hotelei között, a definíció szerint pároknak intimitást biztosító (szállás)hely.

Dél-Koreában a motel legkorábbi változata az 1980-as években alakult ki , amikor a kormány teljes körű „modernizációt” hirdetett és olyan nagyszabású események megrendezésére került sor, mint például az 1986-os ázsiai játékok és az 1988-as szöuli olimpia. Ez az adómentességek és a banki kölcsönök jelentős növekedését eredményezte, a kis fogadók üzemeltetői számára. A modernizáció ide is eljutott és, hogy rávegyék a külföldi turistákat, átnevezték szálláshelyeiket „parktel”-nek vagy „motel” -nek.
S ekkor jelent meg a motel szavak után az a kis gőzölgő forrás ikonja, jelezve, hogy teljesen felszerelt fürdőszobákat kínálnak. Ez volt az a szimbólum, amelyet eredetileg a vidéki japán fürdőházakban használtak, illetve a japán városokban a prostitúció szimbolizálására is szolgált; ez utóbbi jelentése Dél-Koreában is elterjedt.

Az olimpiai időszak utáni gazdasági fejlődés, az új utak és autópályák következtében az 1980-as évek vége Dél-Koreában „autók korszakának” kezdetét jelentette: miden háztartásba egy autót! Ez nagyobb mobilitást és több lehetőséget jelentett a koreai emberek számára, s így a motelek számára is, amik a legfontosabb közúti csomópontok mentén kezdtek el gomba mód szaporodni.

Az 1990-es évek elejére a motelek hírhedté váltak, mint melegágyai a házasságtöréseknek, és a prostitúciónak. A motelépületeket ekkor még, mint Japánban – úgy tervezték, hogy megragadják a járókelők figyelmét a giccses mesepaloták.

A motelek legújabb forradalma: a nemzetközi turizmus

Manapság kimagasló ezeknek a hoteleknek a gazdasági mutatóik, s újabban nem csak a helyi pároknak, helyi embereknek remek lehetőség pár órára, hanem egy-egy utazó is igénybe veheti, ha éppen nincs hol álomra hajtania a fejét, vagy olcsóbb megoldást keres, ahol nem kell osztozkodni a a szobán más utazókkal; gondolok itt a hostelekre.
Kihasználtságukat tekintve, vannak időszakok, amikor olcsóbbak a szobák ára, s nem csak azért éri meg jobban egy hátizsákos utazónak, mert egyedül élvezheti a szoba és a hozzátartozó fürdőszobát, ami szinte kötelező eleme ezeknek a “szerelmi fészkeknek” de többnyire mindennel felszerelt: tisztasági csomagot kap, borotvával, fogkefével, tisztálkodási szerekkel, esetleg óvszerrel, tiszta törülközőt, és gyakran köntöst is, papuccsal, vagy éppen pizsamát. Ha minden gramm számít, amit magaddal cipelsz, akkor ez egy remek lehetőség, hogy otthoni körülmények között hajthasd álomra a fejed, s nem is kell magaddal cipelned vagy pazarolnod a tisztasági szereket.

Különböző love hotelekben jártam, de a legjobban az antik berendezésű, üvegfallal elválasztott zuhanyfülkés nyerte el a tetszésemet. Felüdülés volt a hostel után. Televízió szintén elérhető ezekben a hotelekben, és mivel gyakran a vágy növelése a cél, ezért a szobához járhatnak extra kiegészítők is és vágyfokozók, vagy csak egy tükör az ágy fölé, de ami a legjobban tetszett, hogy akár személyes kontaktus nélkül is “bérelhetünk” szobát.
A hotelbe belépve egy automatából választhatjuk ki a szobánk kulcsát, majd a pénzt bedobva, vagy kártyával fizetve, megkapjuk a szoba kulcsot, és ha nem nyit ránk a takarítónő, akkor teljes a diszkréció. 😀 Bár arra nem figyeltem, hogy volt-e térfigyelő kamera elhelyezve a folyosón… A takarítónőre visszatérve: fogalmam sincs mit akarhatott (takarítani, mi mást…), mert nem értettük egymást, de szerintem jobban zavarban volt, mikor kiderült, hogy nem üres a szoba, mint én magam. 🙂

Tényleg annyira széles a kínálat, mintha, egy sima hotel szobát szeretnénk bérelni, s mindegyik más-más lehetőségekkel csábítja a leendő vendégeket. A legközelebbi utam során biztos, hogy egy külső medencés szolgáltatást keresek majd, bár ez külföldieknek nehezen elérhető.

A love hotelek/ motelek népszerűsége töretlen, és nem csak szeretők veszik igénybe. Ott vannak a fiatalok is, akik pár óra magányra vágynak a kiválasztottjukkal, vagy azok a fiatal párok, aki még a szüleikkel élnek, de a szándékuk már komoly és akár már jegyben is járnak. Nem csak az éjszakai “tevékenységekről” szól minden: a koreai emberek motelbe mennek partikra, játékokra, karaokizni, filmet nézni, üzleti utakra, vagy akár tanulni is ide járnak.
Sőt, kint jártamkor kezdődött meg ezeknek a hoteleknek az átértékelése egy franchise cég miatt, amely megreformálta a szobafoglalást egy telefonos applikációval, illetve magasra tette a szolgáltatások mércéjét, nem is beszélve a gyerekbarát opcióról.

A Yanolja-t a motel tulajdonos, vállalkozó, Lee Su-jin alapította. A motelipar rossz hírneve miatt szégyenkezve, Lee úgy döntött, hogy javítja imázsát, és bővíti ügyfélkörét, szélesebb körű és minőségi szolgáltatásokkal célozza meg a leendő ügyfeleit, így előállt a „H Avenue-val”, egy új koncepcióval, amely a motelt és a szállodát egyesítette. Az első H Avenue szálloda 2017-ben nyílt meg. Első pillantásra a Szöuli H Avenue nagyon hasonlít bármelyik hotelhez: nagy előcsarnok, recepció, étkező, kávézó és tetőtéri medence. Az igényes, gazdag enteriőrt egyébként a The Grand Budapest Hotel film ihlette. De a szobák hiába lenyűgözőek, mégis a motelekre jellemzőek, a szolgáltatások és felszerelések szempontjából.
A Yanolja most már számos franchise motelt üzemeltet a H Avenue szállodáin felül, szó szerint jól átláthatóan: nincs több cenzúrázott parkoló, rejtett recepció, letakart dekoráció vagy alacsony színvonalú szolgáltatás.
“Szobáink hétvégén teljesen le vannak foglalva, és ugyanolyan kényelmet nyújtanak, mint a szállodák, de a motel áron” – mondta Moon Dong-seotud, a H Avenue, igazgatója. “Sok ügyfelünk nő, akik pizsama partik rendezésére szobákat bérelnek.”

A motelben egy nagy csoport elszállásolására alkalmas lakosztály kb. 200-300 dollárba kerül éjszakánként, míg egy ezzel egyenértékű szállodai szoba több, mint ezer dollárba kerülhet.
Hogy mennyire nagy az igény a lányos pizsama partikra, arra vonatkozóan nem találtam információkat, de az biztos, hogy ezzel, az újítással, a motelek a szélesebb körű elfogadás útjára léptek, és a szállodák, illetve a motelek közötti határvonalak gyakran összemosódnak. Szöul körül fellelhetőek azok a motelek, amelyek elkezdték magukat „szállodáknak” hívni, egyszerűen az „m” helyett „h” jelöléssel, ” annak érdekében, hogy tükrözzék a létesítményeik minőségének javulását, és ne kerüljék el a potenciális dél-koreai és külföldi ügyfeleket, akik a motelek esetleges negatív felhangja miatt éreznék magukat megbélyegezve.

https://www.koreaexpose.com/evolution-motel-love-boutique-hotel-yanolja/


Dél-Korea teljesen két arcú: vezető szerepe van a technológia újításokban, és gazdaságának növekedése is kimagasló, még is hagyományőrző, nemzettudatos ország, gúzsba kötve a Konfúciusi értékekkel, így érthető, ha a szexuális forradalmat nem reklámozzák, de tény, hogy akármennyire is próbálnak nem beszélni róla, a szexualitás létezett, létezik és folyamatosan fejlődik és szerencsére változik megítélése is.
Nem kritizálni szeretném a társadalmukat, csupán bemutatni azoknak is, akik még sosem jártak az országban, mert nem csak különc hely, ahol menő Instagram képeket lehet készíteni, hanem ott vannak a csodás természeti értékei is, -ha valaki nem vágyik a metropoliszok után-, és merem állítani az ősz Koreában a legszínesebb, szóval #Útrafel! 🙂


Az egyszerűség kedvéért itt hagyok, pár linket, a többi rajtatok múlik, hogy mutatjátok ki a tetszéseteket, kritikátokat, és meglátásaitokat, a lényeg, hogy valamilyen formában mindenképpen tegyétek meg! 🙂
Az Instagramon megtalálhatjátok a napi történeteimet, és a legfrissebb eseményeket: Kattints ide
A Facebookon pedig megtaláljátok a videóim, linkeket, és a hosszabb gondolatokat, melyeknek nem szántam önálló blogbejegyzést. Várom a kedvelésed itt: www.fb.com/utidino
De ha csak olvasgatnátok, akkor kövessétek a blogom, és ne maradjatok le az új bejegyzésekről! Puszi, pacsi, virtuális ölelés~

Forrás: https://sudy.co.hu/love-hotel/
Angolul tudóknak itt érhető el a teljes cikk: Reuters

Korea expose

Közzétéve: Xirta

Sziasztok! Tudtátok, hogy a blogom látogatóinak a fele igazából rám kíváncsi, és nem is az élményeimre? Így elég nehéz ide valami érdekeset írni, mindenesetre, üdvözöllek! De, ami a legfontosabb sose távozz angolosan! Hagyj nekem pár sort kommentben, hiszen én is kíváncsi vagyok ám rátok! :) Budapest belvárosában nőttem fel, míg meg nem talált egy kósza e-mail, és neki nem indultam a nagyvilágnak. Éltem itt is ott is, de szülővárosom csak egy van: Budapest. :) Mindössze 20 éves voltam, mikor először stoppoltam, azóta több ezer kilométer van mögöttem. Koreában kétszer is vendégszerepeltem, pedig táncos nem vagyok. Eddig roppant szerencsés voltam, ezeket pedig papírra is vetem, hogy megoszthassam veletek. Ha bármi kérdésed van a bloggal témájával kapcsolatban, vagy csak beszélgetnél, nyugodtan keress meg, írj e-mailt! Szép napot~

Hozzászólás