Pénzforgalom határok nélkül

A 2020-as év nagy érvágást jelent az összes közösségi alapon működő szolgáltatásnak, gondolok itt az Airbnb szállás foglaló oldalra, vagy a közösségi autózásra, utakra az Oszkárra, Blabla Carral. De egy valamire kisebb hatással volt, ez pedig a bankkártya használat, hiszen járvány idején hasznosabb s kisebb kockázatot jelent a használójának, és biztonságosabb fizetési lehetőség. Most (is) szakzsargontól mentesen, női szemmel és aggyal szedtem össze az előnyöket és hátrányokat, hogy az is könnyen megértse, aki olyan passzív a pénzügyekhez, mint én.

Sziasztok! Köszönöm a visszajelzéseket az előző poszttal kapcsolatban, nagyon örültem neki, hogy úgy gondoltátok hasznos és összeszedett lett. Ezen okból kifolyólag egy másik témát jártam körbe, amelyről már rég terveztem írni, s bár még sokan viszolyognak a külföldi utaktól, úgy gondolom, hogy a későbbiekben is hasznos lehet visszanyúlni ehhez a bejegyzéshez.
A téma pedig nem más, mint a prepaid, vagyis a feltölthető bankkártyák, melyeket többnyire utazáshoz terveztek, s nem tudnék róluk hitelesen írni, ha nem használtam volna már én is őket számtalanszor az eddig útjaim során.

Mik is ezek az idegen nyelvű kártyák?

Ugyan bankok már évszázadok óta működnek, még is most érett meg társadalom és a technika arra, hogy kicsit átgondoljuk a bankolási rendszerünket, milyen lenne egy sokkal felhasználóbarátabb és ügyfélközpontúbb rendszer, mint a korábban megismert bankok és szolgáltatásaik.

Nem ördögtől való ez, hiszen az új életstílus, az internet elterjedése az online bank felületek és a globalizáció hozta magával, az ötletet, hogyan lehetne még egyszerűbbé tenni az egész pénzküldési, és pénzváltási procedúrát, úgy hogy a felhasználónak is megérje. Erre nyújt megoldást, most már számos online bank applikáció, melyhez egy okos telefonra és a bank alkalmazására van szükség.

Londonba költözésemkor szembesültem “a lakcím nélkül nincs munka, munka nélkül albérlet, és bejelentett albérlet nélkül bankszámlát sem nyithatunk, ami nélkül meg nem tudunk munkát vállalni” ördögi körrel.
Szerencsére az elmés angolok, erre egy igen egyszerű megoldást találtak. Ez volt a prepaid bankkártya. Tehát egy olyan bankkártya, (Visa vagy Mastercard), amire feltölthetsz pénzt, s igen az Egyesült Királyságban ezt pontosan úgy kell érteni a Monese esetében, hogy odamegyek a postára, és megmondom, szeretnék pénzt helyezni erre a kártyára-, akárcsak itthon a feltöltős mobilkártyák esetében a Relay üzleteiben. Tehát egy mobil applikációval elérhető feltöltős, virtuális bankkártya, amelyre eurót, dollárt, sőt május óta forintot is fel tudtok tölteni. Ráadásul most teljesen ingyen fizikai kártyát is küldenek.

Korábban már említettem a Monese kártyát, mint egy kiskaput az ördögi kör megtörésére, azoknak, akik nem tudtak bankszámlát nyitni azonnal, de ezzel az fintech ( A FinTech az angol „Financial Technology” kifejezésből származik, ami szó szerint pénzügyi technológiákat jelent) alkalmazással és egy személyigazolvánnyal, egy ingyenes bankkártyát igényelhet, amit akár egy 5-7 napon belül a kezében tarthat, így komolyabban veszik a leendő munkáltatók, s előnyt élvez azokkal szemben, akik csak most intézik a folyószámlát.
Alapvetően egy fizikai bankban szükség van a személyes megjelenésre, aláírásra, és a folyószámla megnyitásához egy közműszámlára, ami a bejelentett lakcímedre szól, tehát lakcím igazolás, továbbá a munkáltatótól is kérhetnek igazolást.
Ezek még Cipruson is megnehezítik az európai uniós munkavállalók folyószámla nyitását, de ott a mediterrán szigeten a fintech helyett egy másik megoldást találtak ki az ördögi kör kijátszására… Erről majd máskor! 🙂

Térjünk vissza ezekhez a PREPAID kártyákhoz!

Manapság már számtalan kártya közül válogathatunk: csak nekem van a Monese egy angol font alapú kártya, mert amikor igényeltem, még csak font alapú volt, s Angliában nekem a fizetésem fontban érkezett a kártyára.
Aztán regisztráltam a Transferwise nevű oldalra, mert akkoriban még az volt a leggyorsabb valuta küldő szolgáltatás, és a legkedvezőbb is, hiszen közel középárfolyamon váltott az devizák között. Szóval a Monese kártyámról könnyedén utalhattam haza pénzt a Transferwise segítségével.
Azóta a Transferwise is piacra dobta a saját rikító zöld prepaid bakkártyáját, és ha most kéne választanom, csak ezt használnám. 🙂
Aztán 2019-ben Belgiumba kerültem és kiváltottam a Revolut euró alapú kártyámat is, hiszen nem kell érte fizetnem, s akkor került be a magyar bankok piacára azáltal, hogy már forintban is fel tudtuk tölteni a saját számlavezető bankunkon keresztül. Igazából a Revolut alkalmazásban is többféle devizát tarthatok, akár eurót, akár angol fontot és ugye forintot is, de ami a legjobb ezek között egy gombnyomással tudok váltani is.

Pontosan ezért gondolom, hogy minden valamire való turistának szüksége lehet egy ilyen prepaid kártyára, amit csak annyi összeggel tölt fel, amennyi az utazáshoz elengedhetetlen és ha még is többre lenne szükség egy egyszerű átirányítással több pénzt lehet a kártyára helyezni. Ezzel jelentős banki tranzakciós és pénzváltási költségeket tudtok spórolni!

Mik az előnyei egy ilyen prepaid kártyának?

  • A pénzt rátölteni nem kerül semmibe, mert a magyar folyószámla vezető bankunk, online vásárlásnak tekinti.
  • Ingyenesem letölthető és használható a kártyához tartozó alkalmazás.
  • Ingyenes az alap bankkártya igénylése.
  • Nincs számlavezetési díj, és rejtett vagy havi költségek.
  • Mindent azonnal látok az alkalmazásban: hol, mikor mennyit költöttem. Nincs fizetett SMS értesítés, amiért ezreket gombolnak le rólad a bankok havonta.
  • Grafikonokon követhetem a kiadásaimat.
  • Beállíthatok értesítést az egyes devizákhoz, így könnyen értesülhetek arról mikor a legkedvezőbb a félretette eurómat forintra váltanom.
  • Beállíthatok egy széfet is, amibe minden kártyás vásárlás után pár centet, forintot félre tesz az app a későbbi céljaimhoz. Így anélkül gyűjtök, hogy figyelnem kéne rá.
  • Ezen kívül egy külön bejegyzést vagy vlogot érdemel azon lehetőségek tárháza, amelyet az alkalmazásban egy kattintással el tudunk intézni, de a legfontosabb talán az, hogy BIZTONSÁGOS, hiszen a kártya elvesztése esetén egy gombnyomással tudjuk tiltani a kártyánkat, ha szükséges
  • Ha baráti társaságunk is Revolut felhasználó, akkor még könnyebben küldhetünk és kaphatunk pénzt, így az éttermi számla egy pillanat alatt szétdobható, kártyás fizetés esetén is.
  • Sőt, ha meghívóval regisztrálunk, akkor a meghívó és a meghívott fél is bónuszra számíthat!
  • Az Apple Payhez is csatlakoztatható, ellentétben sok más magyar bankkártyával
  • Nem hitelkártya, így nem tudunk többet költeni, mint a valós keretünk. – tudom ezt sokaknak hátrányt jelenthet. 🙂
  • VALÓS IDEJŰ: tehát küldöm és látom mi történt, mikor érkezik meg, a pénzem. Nem kell banki nyitva tartáshoz igazodni.
  • Mágnes csíkos, pinkódos, Paypassos, és chipes, ÉS dombor nyomott, tehát internetes vásárláshoz is tökéletes.
  • Utasbiztosítás is köthető a kártyával.

Na de lássuk a hátrányait is!

  • Az ügyfélszolgálatot írásban tudjuk elérni, a ‘Live Agent“(élő ügynök, tehát valós személlyel fogunk kommunikálni) szó beírásával. Ha valaki nem az okos telefonok világába született már bele, akkor ez okozhat némi nem tetszést. De legalább nem kell percekig idegesítő zenét hallgatni, amit a “Jelenleg minden ügyintézőnk foglalt” szakít félbe…
  • nem credit kártya, tehát nem hitelez meg nekünk semmit az online rendszer
  • nem OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) biztosított, ami minden banki ügyfélnek maximum 100 000 eurónak megfelelő forintösszegig fizet kártalanítást egy esetleges banki csőd esetén.
    De a nemzetközi banki engedély ugyanúgy érvényes rá.
  • külföldi székhelyű cégek, ami pereskedés esetén lehet szempont.
  • szükséges hozzá egy okos telefon, és ha valós időben szeretnénk nyomon követni a pénzügyeinket: akkor internet hozzáférés is.

Mikor éri meg használni?

Több Európán kívüli ország meglátogatása esetén a legkényelmesebb a használata, hiszen pillanatok alatt válthatunk a különböző országok pénznemei között.
Helyettesítheti a készpénzt.
De belföldön is ugyanannyira kényelmes használni, hiszen nincs számlavezetési díj, és egyéb költségek.
Munkabért is utalhatnak rá, így külföldön dolgozóknak abszolút ideális.
Internetes vásárlásokhoz, hiszen ilyenkor úgy működhet akár egy fizikai Paypal számla, tehát csak annyi pénzt teszünk rá, amivel kifizethetjük az adott online felületen a terméket vagy szolgáltatást. Így ha el is lopnák a bankkártya adatainkat, a pénzünk a fő számlánkon biztonságban fog csücsülni.

Hogyan regisztrálj?

1. Ha még nincs kártyád, regisztrálj ezen a linken: Regisztrálj a hivatkozásommal, és mindkettőnk markát pénz üti, amikor először vásárolsz az ingyenes Revolut-kártyáddal. Vágjunk bele: Elfogadom a meghívódat!

2. Add meg a telefonszámod, majd töltsd le az app-ot iOS vagy Android telefonodra.

3. Regisztrálj az alkalmazáson keresztül.
Ez pár percet vesz igénybe és annyira egyszerű, mint regisztrálni a Facebookra.
A folyamat a telefonszám megadásával kezdődik. Ezután üzenetben érkezik egy 6 számjegyű kód, amellyel igazolható a telefonszám. A név, születési idő, lakcím és e-mail cím kitöltése után elkészül a számla.
Ezután következik a személyazonosság ellenőrzése. Ehhez személyi igazolványról vagy útlevélről készült fotó és egy szelfi szükséges. A jóváhagyás 10 percen belül megtörténik. Ez teljesen biztonságos, és normális lépés az online regisztráció során.

4. Válaszd ki az milyen devizanemet szeretnél elsőként használni és tölts rá egy minimum összeget a (magyar vagy bármilyen más) folyószámládról. Ha Forint, akkor ez 3500 Ft lesz (ez nem a kártya díja, azonnal elkölthető a Revolut-kártyával, de akár az eredeti bankszámlára is visszautalható!).

5. Egy-két héten belül postán megérkezik a megadott címedre a saját dombornyomott MasterCard vagy VISA Revolut kártyád. Ha nem kérsz elsőbbségi kézbesítést, ez sem kerül semmibe.

6. A kártyát szükséges aktiválni: menj le a legközelebbi boltba, vagy csak intézd az első vásárlásod ezzel a kártyával, és a kiválasztott pinkódoddal ( amit az alkalmazásban mindig megtalálsz, tehát nem kell megjegyezned) a bankkártya terminálon s a továbbiakban nincs több teendőd. Fontos, sima érintéses fizetéssel nem fog aktiválódni. Dugd a kártyát a terminálba a fizetéskor, akár csak egy sima bankkártya aktiválásnál.


Én azt mondom, hogy a megtakarításaink és pénzünk legnagyobb ellenségei a hackereken kívül, -akik ellopják a bankkártyánk adatait, s ezzel jelentős károkat okoznak-, a bankok. Ha összeadnám egy évben mennyit fizetek azért, hogy az én pénzemmel kereskedjenek, és kezeljék, akkor azon nyomban megszüntetném a számlámat. Ezért számomra roppant szimpatikus volt ez az innováció, mellyel már nem csak az országok határait, de a pénzügyek határait is sikerült lerombolni.
Természetesen én is akkor leszek a legnagyobb nyugalomban, ha valamelyik fintech cég megkapja végre az OBA biztosítását, de 2018-ban a Revolut nagy lépést tett, mikor:

Litvániában banki (hitelintézeti) működési engedélyt szerzett. Mindez az ügyfelek pénzének
védelme tekintetében azt jelenti, hogy a litván bejegyzésű Revolut Bank UAB-nál
elhelyezett pénzösszegekre a Revolut Bank UAB-tól független, az európai uniós
szabályokon alapuló, litván betétbiztosítási rendszer védelme az irányadó… Ez esetben tehát az ügyfélpénzek védelme alapvetően a cég szabályszerű magatartásán
múlik, azt nem harmadik fél biztosítja.

https://www.oba.hu/images/stories/downloads/tajekoztatok/ugyfeltajekoztato_revolut.pdf

Természetesen mindenki a maga életének kovácsa, és saját maga felel a döntéseiért, én csak azt tudom elmondani, hogy már több, mint egy éve használom probléma mentesen az applikációt, és a bankkártyát, s fogom is használni, mert megkönnyíti az életemet. Aki a régi bevált módszerek híve, azok nyilván nem fognak élni ezzel a lehetőséggel, ezzel tisztában vagyok. Viszont az utazáshoz, nyaraláshoz remek, próbáljátok, veszteni valótok nincsen! 🙂
Ha te is csatlakoznál valamelyik fintech cég által üzemeltetett online bankhoz, akkor ezeken a linkeken keresztül tudsz regisztrálni. Mindegyik hasonló elven működik, néhány szolgáltatásban és a meghívóért kapott bónuszok összegében lehet eltérés.

Kiegészítés: A Monese és Transferwise alkalmazásai angol nyelven elérhetőek, míg a Revolutnak van magyar kezelő felülete is.
Ha képeznéd magad a pénzügyek területén, de sok az idegen szó, itt megtalálhatod a jelentésüket: Fintech Szótár

Ha pedig a sok bankkártyád szeretnéd kiváltani egyetlen eggyel, akkor a Curve lesz a te fintech megoldásod!

Ha neked is érthetővé vált végre, miről is beszéltek eddig az a nagy cégek, s szeretnél hasonlóan kedvező és értékes bejegyzéseket követni, akkor az e-mailcímed megadásával ezt meg is teheted, most!


Közzétéve: Xirta

Sziasztok! Tudtátok, hogy a blogom látogatóinak a fele igazából rám kíváncsi, és nem is az élményeimre? Így elég nehéz ide valami érdekeset írni, mindenesetre, üdvözöllek! De, ami a legfontosabb sose távozz angolosan! Hagyj nekem pár sort kommentben, hiszen én is kíváncsi vagyok ám rátok! :) Budapest belvárosában nőttem fel, míg meg nem talált egy kósza e-mail, és neki nem indultam a nagyvilágnak. Éltem itt is ott is, de szülővárosom csak egy van: Budapest. :) Mindössze 20 éves voltam, mikor először stoppoltam, azóta több ezer kilométer van mögöttem. Koreában kétszer is vendégszerepeltem, pedig táncos nem vagyok. Eddig roppant szerencsés voltam, ezeket pedig papírra is vetem, hogy megoszthassam veletek. Ha bármi kérdésed van a bloggal témájával kapcsolatban, vagy csak beszélgetnél, nyugodtan keress meg, írj e-mailt! Szép napot~

Pénzforgalom határok nélkül” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Adri ezt nagyon királyul megírtad. Összeszedet és érthető sok információval ellátott írás. Ténykeg csak gratulálni tudok. Super lett.

    Kedvelés

Hozzászólás